Mr.Sale

 

 

Programajánló

Címlapos Friss

MAGYAR BUDDHA Weiner Sennyey Tibor öt előadása jeles magyar gondolkodók Buddha-képéről

MAGYAR BUDDHA
 

Weiner Sennyey Tibor öt előadása jeles magyar gondolkodók Buddha-képéről

HELYSZÍN
Művészet és Élet Alapítvány
1056 Budapest, Váci utca 40. I/7. (23-as csengő.)

FACEBOOK ESEMÉNY SOROZAT
 

IDŐPONTOK
I.
Csoma és a dharma,
avagy Kőrösi Csoma Sándor és az őshaza helyett megtalált dharma

2018 március 8. 17:15-18:30

II.
A gyémántnál is erősebb Stein,
avagy Stein Aurél és a kiszáradt őshaza mélyén megtalált első nyomtatott könyv, a Gyémánt Szútra

2018 március 22. 17:15-18:30

III.
Mindenki egyedül, teljesen egyedül van,
avagy Lénárd Jenő és a Dhammó

2018 április 5. 17:15-18:30

IV.
Nem is létezik más, csak Buddha (és persze Hamvas),
avagy Hamvas Béla és a buddha-tudat

2018 április 19. 17:15-18:30

V.
Néger Krisztus és Magyar Buddha,
avagy mindenkinek el kell kezdenie elölről

2018 május 3. 17:15-18:30

(Görgess lejjebb, ahol az előadásokról bővebben olvashatsz.)

A legutóbbi 10 napos vipassana elvonulás végeztével „lejött” egy új előadássorozat, ami talán egy könyvterv, és amin persze már nagyon régen gondolkozom. A munkacíme az egésznek egyben az, hogy „MAGYAR BUDDHA” és lényege, hogy ezeken az előadásokon arról fogok beszélni, hogy hogyan alakult ki a magyarságban (és közben az európai kultúrában) a „Buddha-kép”. Amiről itt beszélek majd az nem „orientológia”, avagy „kelet-kutatás”, és pláne nem „egzotizmus”, hanem a megélés szintjéről szemlélt történet, irodalom és dharma, persze csak kiemelkedő magyar kutatók-írók Buddha-képét és Buddha-kutatásait vizsgálva.

Mindenkit szeretettel várunk az előadásokra, ami az Ars Et Vita Alapítvány váci utcai székhelyén lesz öt alkalommal, március nyolcadikától május harmadikáig, kéthetente, csütörtök este 17:15-től 18:30-ig.

Belépő nincs.
Részvételi szándékodat a korlátozott férőhely miatt  előre jelezd radio@buddhafm.hu címen, a tárgymezőbe írd, hogy „MAGYAR BUDDHA”.
Adományt a helyszín és az előadó támogatására elfogadunk. Javasolt adomány 1500 forint vagy lehetőség szerint, de ha ez problémát okoz, akkor jelezd a regisztráció során és megoldjuk.

Az előadások mindenki számára nyitottak.
Az előadások támogatója a Tan Kapuja Buddhista Egyház, az Ars Et Vita Alapítvány és elsősorban a közönség.I.
Csoma és a dharma,
avagy Kőrösi Csoma Sándor és az őshaza helyett megtalált dharma
2018 március 8. 17:15-18:30

Az első előadáson természetesen Kőrösi Csoma Sándor és az ő Buddha képéről fogok beszélni. De itt szó lesz arról, hogy mit rejtett India és a Távol-kelet (egészen pontosan a hinduizmus, a buddhizmus és a kereszténység kapcsolatáról, az Ősmahabharatáról, amit - úgy sejtem -, hogy Jáván megtaláltam és már évek óta fordítgatom, csak soha nincs elég időm befejezni, stb…). Csoma útjával, dolgozataival, könyvesládájában megtalált könyvekről fogunk beszélni, s hogy vajon hogyan kapcsolódik az őshaza kutatása a Keletre tekintéssel? Ha valamit talált, akkor mit talált az őshaza helyett Csoma? Csak nem a sanghát, a dhammát és a Buddhát? Hát de.

II.
A gyémántnál is erősebb Stein,
avagy Stein Aurél és a kiszáradt őshaza mélyén megtalált első nyomtatott könyv, a Gyémánt Szútra
2018 március 22. 17:15-18:30

A második előadás főszereplője Stein Aurél lesz, s különösen az ujgurok földjén található Ezer Buddha barlangja, illetve annak Stein által feltárt könyvtára és az abban megtalált első nyomtatott könyv: a Gyémánt Szútra. Itt nagyon sok mindenről beszélünk majd, a buddhizmus terjedéséről, Nagardzsúnáról, Nálandáról és Borobodurról, Zichy Ágost Borobudurba utazásáról és leírásáról (1881). De a Gyémánt szútráról persze még később is lesz szó.

III.
Mindenki egyedül, teljesen egyedül van,
avagy Lénárd Jenő és a Dhammó
2018 április 5. 17:15-18:30

A harmadik előadás Lénárd Jenőről szól, aki Krúdy Gyula barátja volt, s akinek Dhammó című 1911-es könyve mindmáig a legérvényesebb könyv szerintem a buddhizmusról (nem csak a magyar kontextusban). A nehezen elérhető kétkötetes könyvet ismertetni fogom, s közben magát a buddhizmust is (úgy, ahogy van). Az az érdekes Jenő bácsiban, hogy úgy írta könyvét - hihetetlen tudással felvértezve, hogy ki sem mozdult magyarországi kis tanyájáról, illetve, hogy nagyon-nagyon sok mindent tudott és látott (például megjósolja benne a világháborút). Nem mellesleg Lénárd Jenő a Micimackót latinra fordító, és más kiváló könyveket író Lénárd Sándornak volt az apukája. Nála, már egy teljesen egyedi és meglepően pontos, szektáktól és vallási befolyásolástól mentes, valóban magyar "Buddha-képpel" találkozunk.

IV.
Nem is létezik más, csak Buddha (és persze Hamvas),
avagy Hamvas Béla és a buddha-tudat
2018 április 19. 17:15-18:30

A negyedik előadásban újra elővesszük a Gyémánt szútrát, méghozzá Hamvas Béla fordításában (is), és megvizsgáljuk Hamvas Béla Buddháról és a buddhizmusról kialakított képét, kicsit elmerülünk benne, és megnézzük, hogy milyen és mekkora (hatalmas) hatással volt Hamvasra a Buddha és a dharma.

V.
Néger Krisztus és Magyar Buddha,
avagy mindenkinek el kell kezdenie elölről
2018 május 3. 17:15-18:30

Az ötödik előadásban pedig összefoglaljuk egyrészt az eddig elmondottakat, s ahelyett, hogy elmerülnénk a magyarországi buddhizmus ötvenes évek utáni történetében - amiről azért bőven lehet tudni és olvasni - inkább arról beszélünk, hogy számunkra mit jelent a sangha, a dhamma, és a buddhó. Mit jelent a meditáció és hogyan kapcsolható mindez össze az istenhittel?


WEINER SENNYEY TIBOR BUDDHIZMUSSAL KAPCSOLATOS ÍRÁSAI

Borobudur [Látó – 2009. május]

Van egy épület, a szeg, amellyel rögzítették Jáva szigetét a Földhöz, egy épület, amelyhez hasonló egyetlenegy épült, méghozzá Európában, mi több, Itáliában. A közös e két épületben az áhítat, az ihlet, a magasrendűség, az őszinteség s az, hogy szinte tükörképei egymásnak. Mintha tudnának egymásról. A különbség a két épület között, hogy az egyik a keresztény, a másik a buddhista szellemet fejezi ki, s hogy az egyik a nyelvből épült, a másik vulkáni kövekből. Mint látni fogjuk, e különbségeknek nincs különösebb jelentősége. Hogy egy épület és egy költemény ennyire szorosan kapcsolódjon, úgy, hogy nemcsak évszázadok választják el őket, hanem ráadásul a golyóbis két különböző oldalán találhatók – nos, ez egyedülálló. A költemény, amely a nyugati világot oly élesen bemutatja, s amely a leggyönyörűbb beavatás, Dante Színjátéka. Európa. Kereszténység. Az épület, amely Kelet szellemiségének gyökerét csodálatosan megragadja, s amely magasrendű meditáció, Borobudur. Jáva. Buddhizmus.

Krúdy és a buddhizmus - Vasárnapi levelek 117.

Négy költő együtt vacsorázik Budapesten. Voltak már korrektorok, balettművészek, cégvezetők, gyárosok, filozófushallgatók, főszerkesztők, disszidensek, doktoranduszok, rózsakertészek, regényírók, drámaszerzők, reklámgrafikusok, sajtmesterek, rakodómunkások, programozók, és ki tudja még mi minden. Persze nem egyszerre, nem mindegyikük, hanem összevissza, s csak ami most így hirtelen eszembe jutott. Ekkor felvetem nekik új kisesszém ötletét: Krúdy és a buddhizmus. Micsoda??? Együtt nevetünk.

 

Dátum: 

2018. március 22., 17:15.

Kép a cikkhez::