Mr.Sale

 

 

Programajánló

Címlapos Friss

Kobza Vajk - A világokat szülő látófa regéi :: kiállítás

A világokat szülő látófa regéi

Kobza Vajk kiállítása


Dátum:

2018.03.20., kedd 19 óra


Helyszín:

Macska Pub, Budapest, VIII. ker. Bérkocsis utca 23.

FACEBOOK ESEMÉNY

A Memento Mori a tavaszi nap-éj egyenlőség együttállásában, a Tavasz tornácán Kobza Vajkot, egyesületének tagját mutatja be a Macska Pubban.

Az alkotó 1984-ben született. Zenész, több keleti pengetős hangszeren is játszik. Érdeklődési körébe tartoznak: a kalligráfia, a belső ösvény, az eredetkutatás és a sámánisztikus világkép. Antikváriusként dolgozik. Jelenleg Szentendrén él és alkot. (Napút)

Leírás:
"A regék az eredendővel születnek és az eredendőbe térnek vissza. Az eredetmesék, a bennünk élő mítoszok képanyaga: formák, eleven gondolatok világa. Az ezt megelőző és az ezt követő állapot: formátlan, gondolat nélküli, végtelen és időtlen.
Csak a tudatosság van jelen. És ebben a tudatosságban történik minden. Ebben születnek, világlanak és hunynak el világok. Itt kelnek életre képek, mesék, regék, mítoszok és egymással karöltve változók és állandók.
A bennünk előlépő eredendő megidézésével feltárulnak belső örök meséink, regéink és személyes mitológiánk. Gerincünk mentén felkapaszkodva a szellemi világok felé magunk is látófává válunk. Rálátunk az eredendőre, mely a nem látható világban gyökerezik. Meglátjuk törzsünket, földi űrruhánkat és annak eszközeit: érzékszerveinket. Majd egyre feljebb kúszva megélhetjük leheletfinom szellemanyagunkat, mely hatalmas lombkoronaként nyúlik a végtelenbe.
A látófán megkapaszkodva, elcsendesedve láthatóvá válik, amint világok születnek és elmúlnak. Formák jelennek meg és tűnnek el. Maga a látófa szüli a világokat, meséket, regéket. És érezhetjük, amint azok visszatérnek az eredendőbe, gyökerünkbe, önmagunkba.

A kiállítás képei születésekről, pillanatnyi megjelenésekről, visszatérések állapotairól; az örök ciklikusság mögött húzódó végtelen és időtlen tudatosságról regélnek.

Ti felkapaszkodtatok valaha a látófára? És ha igen, mit láttatok? Regéljetek!"

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

PROGRAM:

19:00 A kiállítást megnyitja Toót-Holló Tamás író (MTA - irodalomtudomány kandidátusa),
a garabonciás hagyomány ismerője, kutatója.

19:30 Rövid koncertet ad a Boga zenekar pengetős szekciója:
Bakai Márton – hegedű
Heidrich Roland – villanygitár
Kobza Vajk – ud, preparált baglama

Ízelítő a BOGA zenéjéből: http://bit.ly/2qYW0St

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A belépés díjtalan!
A kiállítás egy hónapon keresztül megtekinthető.

Áldás az úton járóknak!

 


KOBZA VAJK a DRÓTon

Hamarosan megnyíló kiállítása apropóján beszélgettünk Kobza Vajkkal, aki a DRÓT olvasóinak már ismerős lehet. Rajzról, művészetről, spiritualitásról olvashattok most és arról is, hogyan készül egy olyan rajz, ami állomás a lélekutazás során. Viczenti Mátyás interjúja.

Villanások a mérhetetlenről
Kobza Vajk rituális rajzai

Él Szentendrén egy fiatal művész, aki mondhatni több irányból is házasságra lépett a művészettel. Verseket ír, zenét szerez, és – ami most számunkra a legfontosabb – rajzol is. Többirányú kapcsolata immáron jelentős, több mint tíz éves múltra tekint vissza. A következő írás a grafikai munkáiról, és ezáltal egy kicsit róla is szól, illetve arról, hogy miként érdemes hozzá, mint grafikushoz közelíteni.

 

Dátum: 

2018. március 20., 19:00.

Kép a cikkhez::