Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Sóki időutazás, a kalauz: Rakovszky Zsuzsa (85. ÜK/15.)

szilánkok

Rakovszky Zsuzsa Szilánkjai nem egyszerű időutazásra hívnak. Inkább arra, hogy fedezzük fel a történelem buktatóiban és a saját életünkben, hogyan érdemes emberként élni a múlt által behatárolt, és a jelenben felpörgött világban. 

Írói bravúr, ahogyan érzékeljük a kollektivista-kommunista gondolat kialakulását és gyökeret verését Sókon, valamint az önreflexió sajgó hiányát az emberekben, és az annak nyomán kialakuló radikális vádaskodást, állandó másra mutogatást. Rakovszky burkolt történelem-kritikája ez, az intelligens emberekre jellemző fájdalommal és őszinte empátiával megformálva.

      Az írónő új regénye egy képzeletbeli kisvárosból, Sókról indul (a városka leírása gyanúsan hasonlít Sopronra, az írónő szülővárosára, de a hasonlóság ne tévesszen meg senkit). Mesélőnk a ’genius loci’ hatása alatt elmélázik: milyen szövevényesen szövi át a múlt az épületeinket, tereinket – „ott rezeg a nappalinkban”. Főhősnőnk leüt számunkra néhány „név-cöveket”, amik az utazás alatt segíthetnek egybefogni ezt történetet, mely ízig-vérig magyar, történelmében, elbeszélésmódjában és mentalitásában egyaránt. Aztán gondos pszichológiai realizmussal belevág, egyengeti az olvasó útját a századeleji időutazásba.
       A XX. század elején járunk, Nyugat-Magyarországon. Schlagetter bankigazgató rejtélyes öngyilkossága után bedől az Építőbank. A két helyi hírlap (a korabeli fiktív lapok, a liberális és a konzervatív) természetesen eltérő módon számol be a történtekről. Hogy mi a valóság, az persze nem az újságból derül ki, ha egyáltalán. Sok kisbetétesnek úszik el a pénze, megfordul a sorsuk, leginkább lefelé kezdenek el csúszni. A felháborodás jogosságát kevesen vitatják, de a kibontakozó forradalmi hevület mindenkit a saját érdekei, morális tartalékai és vérmérséklete szerint ragad el. Írói bravúr, ahogyan érzékeljük a kollektivista-kommunista gondolat kialakulását és gyökeret verését Sókon, valamint az önreflexió sajgó hiányát az emberekben, és az annak nyomán kialakuló radikális vádaskodást, állandó másra mutogatást. Rakovszky burkolt történelem-kritikája ez, az intelligens emberekre jellemző fájdalommal és őszinte empátiával megformálva.
      A regény egyszerű, de érzékeny és reflexív emberek nehéz helyzetét hozza közelebb, és próbálja megértetni, mi játszódik a lelkükben a világégésnek ebben az érthetetlen, kezdeti korszakában. A szereplők személyes végzete és annak valós vagy vélt meghatározottsága a „kollektív tudat” öntudatlan bomlásával párhuzamosan jelenik meg. A hagyományos és a modern világkép ütközésének feszültsége, illetve a szereplők lelkivilágának feltárása tökéletesen balanszírozott mérkőzésre hasonlít: nem lehet egyetlen oldalon állva „végigszurkolni” a regényt, mert a határhelyzetek ábrázolásából adódóan csaknem valamennyi szereplő megszerzi az olvasó empátiáját. Szilánkok, mondja jobb híján a cím, hiszen a múlt valóságát a jelenből, utólag összerakni csak szilánkokból, darabkákból lehetséges, de e történet- és emberszilánkokból kirajzolódik a lehetőség, hogy legyen olyan valóság, mely egész maradhat.
       A személyes motiváció kikapcsolhatatlanul végighúzódik az íráson, s ettől természetesen végtelenül emberivé válik. Valahogy úgy, mint amikor a saját családunkban kialakult viszállyal semmit, de semmit nem tudunk kezdeni – feloldhatatlannak tűnik belülről. Ekkor lehet segítség a kívülről való rátekintés – például a történtek leírásának formájában. Ebben a sodró élet-evidenciában kell megtalálnia magát mindenkinek, legbelső értékei szerinti választással, kategorikus és egyetemes alapelvei szerint.
      Ne gondoljuk, hogy száraz történelmi regényről van szó, nem is pusztán lélektani elemzés, a századeleji kisváros történelmének a kisemberekben való lecsapódásának. Rakovszky könyve értő és gyengéd, empátiával teli figyelem, mely szavakban csapódik le, és lebilincselő történetté rázódik össze a regényben. A mindenkori változás térben és időben lett megragadva, de a ma emberéhez szól, egyszerre rögzítés és figyelmeztetés, a közösség és az egyén óhatatlan válságainak egy lehetséges lenyomata és útikönyve.
      Ezért utazzunk el Sókra: hétköznapi lelkigyakorlatért.


Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok, Magvető Kiadó, 2014.


KAPCSOLÓDÓ

Könyvhét a DRÓTon

Olvasni emberi - Platón Államáról (85.ÜK/1.)

Intim gépi líra – Tóth Kinga: All Machine a könyvhéten (85.ÜK/2.)

Irina Muravjova: Az angyal napja – részlet (85. ÜK/3.)

Spiró György megnyitja a Könyvhetet - VIDEÓ (85. ÜK/4.)

Emberi viszonyok. Lángh Júlia: Macskák és férfiak (85. ÜK/5.)

Sekszpirályi kettős játékok - KAF a Könyvhétre (85. ÜK/6.)

Felvilágosodástól az elsötétítésig - Ludassy Mária interjú VIDEÓ (85. ÜK/8.)

A körforgás regénye - Sági György: Gilgul (85. ÜK/9)

Rilke levelei hozzád - VIDEÓ (85. ÜK/10)

Gyukics Gábor: Kisfa Galeri «szociohoror» (85. ÜK/11.)

Mohamedtől az al-Qáʿidáig. Simon Róbert: Az iszlám fundamentalizmus (85. ÜK/12.)

Könnyű testi mesék - FilmSzexTétika (85. ÜK/13.)

A kislánypróféta hangja – Szabó T. Anna könyvéről (85. ÜK/14.)

Önfeláldozás a kultúráért?– a Schmidt Éva rejtély

 

  • Rakovszky Zsuzsa
  • Szilánkok
  • 85. Ünnepi Könyvhét
  • Irodalom