Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Örök hála

Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért.

Örök hála

(Megjelent 2015-02-17)

Sok mindent el lehetne mondani erről a mondatról, főbb pontokban nagyjából ezeket: nem ellenforradalom, hanem forradalom, nem hősök, de valóban áldozatok, akiket viszont a mi hőseink öltek meg, akik történetesen ténylegesen a magyar nép szabadságáért harcoltak és akiket ugyanezek a most megkoszorúzandó szerencsétlenek próbáltak ebben megakadályozni. De érdemes-e ezen rágódnunk egyáltalán? Hol van most az a nagy ellenállás?

Akad-e egyetlen nagypofájú hazafi is, aki bicskával vagy fejszével esne neki a márványoszlopnak, nem hogy kivésse a kifogásolt sorokat, de egyenesen csónakfejú kopjafává faragja az egészet és azzal a lendülettel Moszkváig taszajtsa?

Hol vagytok, sötétben bújkáló forradalmárok? És hol voltatok, amikor aláírták, hogy Pakson felépül majd nekünk Csernobil 2, vagy amikor a hátsó kertben összefusizott anyagokból a vezér stadiont épített magának, miközben a kórházakból hiányzik a klotyópapír, a propaganda-tévéből csak a szar folyik, és magukat hazafinak gondoló emberek komolyan gondolkodnak a cigányok kiirtásán, ráadásul úgy beszélnek a zsidókról, hogy az még müncheni Bräuhaus puccsistái is megirigyelnék? Bizony akadnak nem kevesen ma Magyarországon, akik nagyhangon hirdetik hazafiságukat, másokat gyaláznak állítólagos idegenszívűségükért, ám közben ők maguk egy külföldi hatalom fizetett ügynökei. És olyanok is akadnak szépszámmal, akiknek ügynökmúltjáról csak sejtéseink vannak, ellenben mindent aláírnak, amit eléjük tesznek, csak a húsz százalék meglegyen. Vagy harminc. Lehetőleg a Kajmán-szigetekre utalva.

Talán tényleg

igaza van Putyinnak, talán tényleg akkor tört meg minden, akkor veszett ki az ellenállás, az egészséges öntudat utolsó szikrája is belőlünk,

amikor azok a szerencsétlenek a birodalom érdekeiért az életüket adták. Talán tényleg nekik köszönheti és köszönhetjük mindezt. Örök hála.

Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?

Századok ültenek el, s te alattok mélyen enyésző

Fénnyel jársz egyedűl. Rajtad sürü fellegek, és a

Bús feledékenység koszorútlan alakja lebegnek.

(..)

A tehetetlen kor jött el, puhaságra serényebb.


OROSZOK, '56, No megállj csak...

Atommagyar

2014. december 9-én aláírták a paksi bővítésről szóló szerződést. Most akkor a piros vagy a zöld gombot nyomjunk? 

Oroszok a falóban

Az új rend egy olyan eurázsiai szuperállam lenne, ahol a szabad piac, demokrácia, pluralizmus megszűnne, vagy legfeljebb csak korlátozottan érvényesülhetne, Oroszország nyomott áron szállítaná a kőolajat és földgázt a franciáknak és a németeknek, cserébe pedig ellátná a védtelen és gyenge közép- és dél-európai államok katonai védelmét, illetve rátenné a kezét az energiaszektorukra, no és csak semmi buzulás, természetesen." 

Nem mi voltunk, avagy Isten hozta Putyin elvtárs az illiberális szellemvasúton!

Ma délután (2015. február 17-én) az orosz elnök megkoszorúz a Fiumei úti sírkertben egy olyan emlékművet, ami 1956-ot „ellenforradalomnak” írja le, ahogy azt a régi „szép” időkben tették. Megkérdeztem két 1956-ot átélő, majd pedig emigrációba kényszerülő kiváló művészt – a  költő Gömöri Györgyöt és a zenész Tommy Víget - , hogy ők mit gondolnak erről. Saját kérdéseim után, végül, mintegy emlékeztetőül, felidézném, mit is mondott Hamvas Béla 1956-ról. 

Orosz rulett

Az orosz nacionalizmus új hullámokat vet, a Lenin szobor előtt Szűz Mária és sarló-kalapács. Vajon, ha Ukrajna szétesik, tényleg csak abban reménykedhetünk, hogy nem lesz nagyobb vérontás? Európa kényelmes, gazdag és lusta nyugati rokon. 

Hamvas, amikor azt mondja, hogy nem lehet semmit sem hárítani, az annyit jelent, hogy nem lehet semmit sem hárítani. Amikor azt mondja, hogy lealjasodás volt, akkor az azt jelenteni, hogy lealjasodás volt. Ilyen egyszerű ez. És amikor arra utal, hogy a magyarok még egy győztes forradalmat is képesek lettek volna elrontani, akkor az azt jelenti, amit mond, gondoljunk csak arra, hogy miben élünk most, 2016-ban? És erről nem tehet senki más, csak mi. - Weiner Sennyey Tibor Hamvas és 1956 című beszéde elhangzott a Hamvas Béla emléknapon, 2016. november 12-én, a szentendrei Városháza dísztermében, és most a DRÓTon teljes egészében olvashatjátok és nézhetitek meg videónkon. 
 
Nagyobb önismeretet! - ajánlotta 2016 magyarjainak Gömöri György irodalomtörténész, költő, műfordító, egyetemi tanár, aki nem csak a jelenről, de az 1956-os forradalom idején megélt élményeiről is beszélt kameránk előtt. 
 
Igen ritka és értékes rendezvényen vehetett részt az, aki elment a Petőfi Irodalmi Múzeum által rendezett Dávid Gyula-estre. Tele volt a Vörös Terem, de minden bizonnyal egy jóval nagyobb terem is tele lett volna, joggal. A 88 (!) éves szerző könyvét aznap mutatta be Pécsi Györgyi irodalomkritikus, szerkesztő. Dávid Gyula műve bár „hivatalosan” az erdélyi eseményekről szól, mégis sokkal több ennél.
 
Hogy mi történik ma itt, azt tudjuk. Ezerkilencszázötvenhatot az egész irodalom, az egész sajtó, a zene, a festészet, a művészet, a társadalom, a tudomány, a politika elárulta. Minek árulta el? - Tényleg semmi sem történt?
 
„A jelenlegi kormányzatot egyáltalán nem érdekli 1956. A jelenlegi miniszterelnök 1963-ban, a Kádár-rendszer terrorjának enyhülése idején született, apja annak a pártnak volt oszlopos tagja, amelyik százakat végeztetett ki 1956 és 1962 között...” - Gömöri György költő, író, 1956-os forradalmár és volt cambridge-i tanár Londonból küldött írását olvashatjátok a forradalom leverésének 59-dik évfordulóján a DRÓTon.

„Pesten vér folyik! Nagy Imre újra miniszterelnök! De későn."

Az 56-os események egy szegedi tanár naplójából

„Pesten vér folyik! Nagy Imre újra miniszterelnök! De későn." - Különleges, eddig sehol nem közölt dokumentumot adunk közre a nemzeti ünnep alkalmából a DRÓTon. Egy szegedi tanár naplóját, amelyet soha, sehol eddig nem olvashattak.  - Megjelent 2015. október 23-án a DRÓTon. 

Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956 októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért.
 

 

  • '56
  • Magyarország
  • Oroszország
  • Szabadság?