Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Hamvas, a köcsög

Weöres Sándor ominózus pécsi szobra után, most Hamvas Bélát is elérte az újmagyar giccskultusz, annak ellenére, hogy a leghatározottabban ő maga tiltakozott saját írásaiban az ilyesmi ellen. Hamvas Béla Miska-kancsóvá lett.

 
„Újabban a nyilvános halottgyalázás különös módját eszelték ki. Az elhaltnak, amikor már nem tud ellene védekezni, szobrot állítanak, nevére emlékbizottságot állítanak fel, még bélyegeket és érmet is készítenek és utcát is neveznek el róla. Te nagyon jól tudod, hogy nem vagyok nagy ember s ezért a nagyságnak járó gyalázat engem nem illet meg. Végrendeletileg meghagyom tehát, hogy rólam emlékkönyvet ne adjanak ki, barátaim rólam ne írjanak megemlékezést, fölöttem ne tartsanak gyászbeszédet, utcát vagy teret rólam ne nevezzenek el, arcképemet ne fessék, szobromat ne faragják meg, díszsírhelyet nekem ne adományozzanak, s nevemet ne használják fel arra, hogy költői nagydíjakat tűzzenek ki.” – írta Hamvas Béla a Summa Philosophiae Normalis című írásában. Azóta utcát neveztek el róla, bár ez ellen tiltakozott volna, kutatóintézetet, igaz alighanem ez ellen is lett volna egy-két szava. És miután Weöres Sándort a gyorsétterem elé leültették Pécsett, elkészült Hamvas Béla arcképével egy kancsó, ami azon kívül, hogy nem kicsit giccsesen ábrázolja a többet és jobbat érdemlő szerzőt, de még díj is. 
A szándékot, az adományozók jószándékát és a díjazott kiválóságát nem vitatnám, mivel egyiküket sem ismerem, és ez az írás most nem is igazán róluk szól, hanem arról, hogy mennyire félreértettek itt valamit, meglehet generációsan. 
A józsefvárosi hírportál adta hírül 2014. december 25-én, hogy „A Józsefvárosi Galéria adott otthont a Százados úti művésztelepen élő és alkotó Mihály Gábor legutóbbi társas kiállításának, így nem volt véletlen, hogy idehívta borkedvelő barátait és ismerőseit egy kis ünneplésre. A Hamvas-fürt borművészeti díjat ugyanis a szobrász és Molnár Pál újságíró alapította és 2005 óta adományozzák a Kárpát-medencei borkultúráért, borászatért sokat tevő embereknek, közösségeknek.” 
Ám a java csak ezután következett:
 
„A díjátadó elején a Vándor Vokál szórakoztatta a közönséget egy boros témájú magyar népdalcsokorral, majd Mihály Gábor mutatta be a díjat, egy nem szokványos Miska-kancsót. Először is azért sem hétköznapi, mert bronzból készült, másodszor pedig Hamvas Béla múlt századi filozófus és ismert borkedvelő arcát formázza.”
 
– sejtettem, hogy valami igazán fontos eseményt mulasztottam azzal, hogy vidékre utaztam a fővárosból az ünnepekre, de hogy ennyire, azt nem is gondoltam volna. 
Biztos vagyok benne, hogy a díjat megkapó kiváló borász kritikámat meg fogja érteni, hiszen a cikkből az is kiderül, hogy idézem: „Ezek után Dr. Rohály Gábor címzetes egyetemi docens mondta el laudációját, melyben – többek között – felemlegette azt az ellentmondást, amely Szepsy István díjainak sokasága és szerénysége között áll fenn.” –, abban azonban kevésbé, hogy a Hamvas Béla arcát Miska-kancsóra álmodó, Munkácsy-díjas (1979) és a „szobrai által a magyar történelmet és az olimpiai gondolatot megismertető” művész, Mihály Gábor is. Értem én és jó dolognak tartom, hogy borozgatnak barátaikkal kiállításmegnyitókon és másutt is, ez remek szokás. Megértem, ha a sportot és a magyar történelmet formázza egy az évek során nevet szerzett művész. Most azonban nagyon mellé fogott.
 
A kancsó, amit ráadásul díjként készített igazi anti-Hamvas tárgy, valami ami teljesen szembeáll azzal, amiről Hamvas írt, amiért az egész életmű létrejött. 
 

Vagy éppen ellenkezőleg, ezzé lesz a Hamvas-hívők kezében egy nagy hatású életmű. Semmivé, giccsé. Persze valamit fogtak A bor filozófiájából, de szinte semmit sem értettek a Karneválból, meglehet a Scientia Sacráig és az esszékig már el sem jutottak. Ennél már csak az a stádium rosszabb, amin szintén könnyű megragadni, amikor elolvassák Hamvas írásait, és azt hiszik mindent tudnak. Ha már ő felment a hegyre, nekünk nem kell, mi megúszhatjuk, nem kell törekednünk arra, hogy megpróbáljuk megérteni Krisztust, Buddhát, a Védákat, elég, ha Hamvast olvasunk. Ez tévedés. Senki sem üdvözül helyettünk. És igen, a félreértelmezésnek és a giccsnek a valódi tétje, hogy a valódi katarzis és az üdv lehetősége menthetetlenül távolra kerül. Amikor Weöres Sándort és Hamvas Bélát ennyire félreértelmezik, akkor maguktól és környezetüktől is irtózatosan távolra helyezik a két ragyogó életmű segítségével elérhető üdv lehetőségét. Ez az igazi tétje az újmagyar giccsnek. És ez az amiért újra kéne gondolni ezeket az alkotásokat, amit természetesen ilyen elismert művészek nem fognak tenni. Ahogy írásomat sem úgy fogják érteni, mint ami, szolid tiltakozás és kérés, hogy hagyjuk abba nemzetünk valóban nagyjainak giccsel való gyalázását.

 

 


KAPCSOLÓDÓK
 

Alapjaiban félreérti Bartók Bélát és az egész modern művészetet az, aki szerint a most állítandó Bartók-szobor szép és jó. Se nem szép, se nem jó. Giccses, de ezzel tökéletesen beleilleszkedik a mai magyar köztéri giccskultuszba. Gramofonba hányni  - egy új Bartók szoborról


HAMVAS BÉLÁról a DRÓTon

Hamvas kontra Lukács, avagy mi a művészet?

Ez a történet tehát máig hat és tart. A lényeg a szemlélet-különbség, amely Hamvas és Lukács személye és filozófiája között feszül(t). - Lukács György szobrát elbontják a budapesti Szent István parkból. A Fővárosi Közgyűlés döntése nagy vitát váltott ki, ennek a vitának apropójából közöljük újra Weiner Sennyey Tibor alábbi esszéjét, amely a szerző 2015-ben megjelent kötetében Az elveszett királyságban publikált elsőként. 

Bevezetés Hamvas Béla világába

Nem, ez nem kurzuscím valamelyik egyetemen és nem is tankönyv. Csak egy cikk címe, ami a Hamvasról készült filmről és könyvről szól, és amit érdemes elolvasni és megnézni. MOST!

Hamvas egész életműve a létrontás ellen lép fel... - mondta Thiel Katalin

...épp az emberszeretet jegyében. Megtanít bennünket az evangéliumi emberszeretet nehéz kötelességére. Írásaiban újra és újra kitér a létrontás legkülönfélébb formái ellen, épp ez alapozza meg a hamvasi emberszeretet tartalmát. - mondta Thiel Katalin, akinek a DRÓTon most elolvashatjátok a 2016. november 12-én, a Hamvas Béla emléknapon, Hamvas Béla és Kemény Katalin sírjánál elmondott teljes beszédét.

Hamvas és 1956

+ VIDEÓ

Hamvas, amikor azt mondja, hogy nem lehet semmit sem hárítani, az annyit jelent, hogy nem lehet semmit sem hárítani. Amikor azt mondja, hogy lealjasodás volt, akkor az azt jelenteni, hogy lealjasodás volt. Ilyen egyszerű ez. És amikor arra utal, hogy a magyarok még egy győztes forradalmat is képesek lettek volna elrontani, akkor az azt jelenti, amit mond, gondoljunk csak arra, hogy miben élünk most, 2016-ban? És erről nem tehet senki más, csak mi. - Weiner Sennyey Tibor Hamvas és 1956 című beszéde elhangzott a Hamvas Béla emléknapon, 2016. november 12-én, a szentendrei Városháza dísztermében, és most a DRÓTon teljes egészében olvashatjátok és nézhetitek meg videónkon. 

Hamvas háza

+ videó és esszé

Tudtam a házról. Hallottam róla ezt-azt, innen-onnan. Ez az a ház, ahol a Karnevált és a Gyümölcsórát írta, ahol kertészkedett, ahol a legszebb jegyzeteit készítette. 

Hamvas és a politika

Minden irodalmi tett politikai tett, de nagyon kevés politikai tett irodalmi. Talán ez volt az a gondolat, ami visszatartott attól, hogy mindazt, ami most következik leírjam. 

...két nagyon érdekes részletre is felfigyelhetünk. Az egyik Hamvas Béla viszonya a nevetéshez, végső soron a humorhoz. A másik Hamvas Béla elképzelése a nőkről, és a nők lehetőségeiről és korlátairól. - Milyen volt Hamvas Béla viszonya a nőkhöz? Mi a helyzet az indiszkrécióval az irodalom és történet írásban, és hogyan jön képbe már megint az a fránya filológia? És végül: miért nehéz minderről nem szatírát írni? 

 
Weöres Sándor és Hamvas Béla a XX. századi magyar irodalom talán legfontosabb és éppen ezért legproblematikusabb figurái. Problematikusak, mert nem biztos, hogy igazán értik és igazán ismerik alkotásaikat, szemléletüket, szellemüket. 
 
...az van, hogy itt mindenki jobban tudja, jobban ért hozzá, már megmondta előre, mégsem tesz senki semmit, vagy ha valaki tesz valamit, akkor jobb lett volna, ha inkább mégsem tesz semmit, mert egészen biztosan mellé üt a szegnek, vagy olyan folyamatokat indít be, amelyeket jobb lett volna inkább elkerülni. Mondhatnám, hogy a magyarság kritikája ez a regény, de az igazság az, hogy az egész emberiségé. – 2015 nyarán jelent meg Hamvas Béla 1928-ban írott regénye, az Ördöngösök. A könyvről Weiner Sennyey Tibor ajánlóját olvashatjátok a DRÓTon.
 
Úgy tűnik a fiatal Békássy legalább annyira szerette a bort, mint a középkorú Hamvas. Ahelyett, hogy most sorban végigmondanám, amit mindenki tud, hogy mennyire fontos volt a görögség Békássynak és Hamvasnak egyaránt, azt javaslom, hogy hajoljunk kicsit közelebb Békássy Bacchusához, töltsünk egy pohár bort és olvassuk lelkesen és szorosan, mert az sokkal többet elmond a bor poétikájáról, mintha még többet mesélnék mindennek a hátteréről. - a DRÓTon most elolvashatjátok Weiner Sennyey Tibor előadását, amit a százhalombattai Hamvas Béla Könyvtárban egy borkóstolón tartott, 2016 december 2-án.

HAMVAS kapcsán a DRÓTon

Hamvas, a köcsög

Weöres Sándor ominózus pécsi szobra után, most Hamvas Bélát is elérte az újmagyar giccskultusz, annak ellenére, hogy a leghatározottabban ő maga tiltakozott saját írásaiban az ilyesmi ellen. Hamvas Béla Miska-kancsóvá lett.


Hamvas tollhegye

Ki tudja, nem arról szól-e itt minden, hogy épp a legjobbaknak kell eltűnni nyomtalanul." - 118 éve született Hamvas Béla (1897. március 23 – 1968. november 7.) író, filozófus, esztéta. A DRÓTon írtunk Hamvas és Lukács vitájáról,  Weöres Sándor és Hamvas Béla barátságáról és levelezéséről és arról is, hogyan változott Hamvas köcsöggé, de most - Hamvas születésnapja alkalmából - Danyi Zoltán jegyzetét közöljük Hamvas Béla különleges tollhegyeiről a DRÓTon


Az irodalom nem háború, hanem művészet - válasz a Magyar Hüperiónban megjelent levélre

Lehet mégis többről van itt szó, mint Hamvas Béla életművének értelmezéséről. Azt a kérdést tettem fel magamnak, hogy itt vajon nem a XXI. századi magyar szellemiségről van szó? Nem arról van-e szó, hogy elkövetjük-e hamarosan ugyanazokat a hibákat, melyeket kevesebb derűvel megáldott elődeink? Nem arról van-e szó, hogy még súlyosabb jövő előtt állunk, mint gondoltuk? 


Tillmann J. A.: Hamvas és a lápvilág

Hamvas még nem Evola, mint ahogy a lápvilág sem az ő sara. 


Hamvas Jobbikos énje, avagy a nettó történelemhamisítás

Úgy látszik, hogy az elhülyülés könnyed és bájos pillanata volt midőn Hamvasról köcsögöt formáztak, ahhoz képest, ami most következik. Mi jön most? Hamvas Béla életművének politikai okokból való teljes lenyúlása és félreértése. Jobbról is, balról is. Így is, úgy is. 

 

 

 

  • Hamvas Béla
  • Weöres Sándor
  • szobrászat
  • Művészet