Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

Az elveszett királyság, avagy a költészet jógája - SZÖRÉNYI70/3

Hogyan jutottam el Szegedről Indonéziába? Hogyan indultam el a tökéletes nyelv keresésének útján, kezdve a neolatintól elérve egészen a szanszkrit és páli alapokra épülő ójávai nyelvig, a kawiig? Hogyan értettem meg a nyelv belső energiáját és annak hatását a környező valóságra? Hogyan következett ebből, hogy a költészet világot alakító energia? Hogyan találtam meg az Ős-Mahábháratát? Hogyan értettem meg, hogy a történelem milyen kölcsönhatásban van nyelvvel és társadalommal? - Mesteremnek és tanáromnak: a 70 éves Szörényi Lászlónak ajánlom ezt az esszém.

 
 
Ha ezt az esszét akarod olvasni, akkor keresd az alábbi könyvet az Írók Boltjában:
 
 
Weiner Sennyey Tibor
Az elveszett királyság
7 esszé
2015.
 
TARTALOM:
 
AZ ISMERETLENTŐL VALÓ RETTEGÉS,
avagy félelem és reszketés Poe és Lovecraft társaságában
 
AZ EXTÁZISHOZ VALÓ JOG,
avagy Baudelaire és Ady a Pimodán Palotában
 
AZ ELVESZETT KIRÁLYSÁG,
avagy a költészet jógája az ó-jávai, kawi nyelvű irodalmi hagyományban
 
A TELJESSÉG HIÁNYA,
avagy Weöres Sándor sci-fi író költő titkos Gondvánája és levelezése Hamvas Bélával
 
MI A MŰVÉSZET?
avagy Hamvas Béla kontra Lukács György
 
SZIGET EURÓPÁBAN,
avagy inkább Európa egy adriai szigeten
 
BÁRÁNYOK FARKASVÁRBAN,
avagy otthon a hazában, haza az otthonban
 

 


KAPCSOLÓDÓK

Miért büdös az eszkimók lába? Milyen az, amikor valakin látszik a latin őrület? Mi az irodalom lényege? - Mesterünk és mentorunk Szörényi László irodalomtörténész március 22-én tölti be hetvenedik életévét. A jeles esemény alkalmából cikksorozatot közlünk a DRÓTon. Az alábbi - eddig még sehol sem publikált életút-interjút - Weiner Sennyey Tibor készítette az ünnepelttel néhány éve az Eötvös Collegiumban.  - Mi az irodalom lényege? - életút-interjú SZÖRÉNYI70/1

Itt van a kutya elásva, ahogyan azt Platón oly gyönyörűen megfogalmazta a Phaidroszban: amióta feltalálták az írást, az ember csak felejt; tudását képes ugyan rögzíteni, de mihelyt ezt megteszi, az abban pillanatban elindul az enyészet felé. - Petneházi Gábor: Mi fán terem a filológus? - SZÖRÉNYI70/2


"Ahogy a Hold arca vízzel telt edényből visszadöbben / és minden mi tiszta és finom a Holdban mindig ott van, / úgy alkotod Te folyton újra önmagad a teremtésben. / Ki jógájában követ Téged látva-látja mi láthatatlan" - magyarul elsőként a DRÓTon olvashatjátok Mpu Kanwa 1060 körül írott, kawi eposzának két énekét.

A kawi költők a költészet jógáját gyakorolták, mely során az alkotótevékenység imádsággá is magasztosult. Még manapság is sok balinéz számára fontos az ezekben rejlő bölcsesség. - írja összefoglaló esszéjében a balinéz irodalmi hagyományról Helen Creese, amely a DRÓTon jelenik meg először magyarul Balogi Virág fordításában. 

Weiner Sennyey Tibor 2013-ban a Balin rendezett Ubud Writers and Readers irodalmi fesztivál vendégeként találkozott Helen Creese-el, az utolsó kawi kutatóval és vele beszélgetett a sziget ősi irodalmáról és nyelvéről. Ezt az interjút akkor a Kultúrpart hozta, most Helen Creese nagyesszéje mellett, fontos háttérinformáció gyanánt, újraközlést olvashattok. Az utolsó kawi kutató - beszélgetés Helen Creese-el - VI12.

A kawi nyelven íródott versek, azon a nyelven születtek, amelyet Jáván használtak mindössze néhány száz éven át, s amelyet csak azért hoztak létre, maradt fenn, hogy verseket írhassanak rajta. Mégis kevés rá az, hogy „irodalmi nyelv”. - Esszé, versfordítások és galéria. - Weiner Sennyey Tibor: KAWI. I.n.: IRODALMI JELEN. 2008. 

 
  
 
  • Szörényi László
  • kawi
  • neolatin
  • esszé
  • iszlám
  • buddhizmus
  • hinduizmus
  • Indonézia
  • Irodalom