Mr.Sale

 

 

 

Címlapos Friss

15 éves az 1 éves DRÓT :)

15 évvel ezelőtt indult el a régi DRÓT és 2015 április 15-én lesz 1 éve, hogy elindult az új DRÓT. Az első DRÓTról közöljük ezt a régi írást és arra kérünk titeket, hogy alkossátok ti is az újat. Írjátok meg miről és mit olvasnátok, mi a véleményetek a lapról és a cikkekről, továbbá, ha gondoljátok: küldjetek ti is írásokat nekünk.

 
 
A DRÓT
 

A DRÓT első estjén Gaál Márton és Weiner Sennyey Tibor a győri Rómer Házban, 2000.

Ha valami olyat vársz, hogy megmondjam mi is az a "DRÓT", nos megpróbálhatom, a "DRÓT" lehetne étel, mondjuk "DRÓTos-tészta", vagy "DRÓTleves", de nem ehető, vagy lehetne "ekto-plazmikus DRÓT", illetve ennek az idegen nyelvű ellentettje "DRÓTendtrotta", de egyik sem. Lehetne "DRÓTmadár", de nem a repülés az erőssége, és ha már itt tartunk akár "DRÓTtekercs", csak azért meg mi kapnánk két évet. Talán ha ezoterikus volna, azt mondanám " A DRÓTon túli élet.", ha meg divatos "Csá csumi DRÓT!", ha füstös "DRÓTpufogó", ha meleg "forróDRÓT", ha internetes "DRÓTháló", ha női "DRÓTkegyed". Akkor meg elhúznánk a "DRÓTosmadzagot" a "mindörökké DRÓTmanek" előtt, és úgy járnánk, mint a nagyobbik a vaskorszakban, akit "függöny-nek" becéztek a szülei, de aztán lebontották. Vagy, mint a másik az a "szöges", akit egyre többször húznak fel mostanság. Ha azt mondanám a "DRÓT" középút, vagy fiatal alkotók által készített neadjisten kulturális újságnak kinéző, ám a tudatalattinkban lappangó, őrjítő fallikusságra való hajlam kivetülése, valószínű egy nagy barom lennék, mert ezek még csak meg sem közelítik a dolog lényegét. A

A DRÓT alkotói Debrecenben, 2001. (Balról jobbra: Hegedűs Lajos Hunor, Mészáros Urbán Szabó Gábor, WST, Papp Judit Ede, Gerencsér Péter)

"DRÓT" egy darab fénymásolt, A3-as lap. Ez az igazság. Csakhogy az igaz-ságot átalakítja a tartalom, az ok és okozat rendszere (vagy rendszertelensége), és talán valahol egy másfajta szellemiség is. Azt gondolod, hogy ha átalakítod az igazságot, az hazugsággá válik? Talán máshol igen, de mi is az igazság? Jelen esetünkben vajon nem-e egy átláthatatlan, undorító massza, bármerre is nézünk? Szerintem ezt a valamit nem lehet kívülről megismerni, ezért a "DRÓT" belemászik. Mert olyan, mint egy csecsemő, aki még tudja, hogy akár mi is az a valami, de bele kell másznom könyékig, és ennem kell belőle! Nem hajhászni, futkosni körülötte, vagy ami rosszabb megkerülni, hanem enni belőle, érzékelni, és ezáltal megérteni.

A DRÓT újraindulása 2014-ben a Művelődési Szinten. (Balról-jobbra: WST, Horváth Gábor, Schaffer Dániel, Szabó Kisanna, Stenszky Cecília és Freund Éva)

Persze lehet, hogy ez az egész nem más, mint a valóság feletti és a valóság találkozása egy kislány reggelében, a lányság asszonnyá érése egy érdes kupolában, vagy a lázadás, vagy a szimbólumok vonalakká tördelése, vagy egy kalandos utazás. Talán csak egy jegy a bársony földalattira. Talán mindegyik. Talán egyik sem. 

Ám én mégis azt hiszem, hogy tévedek, és a "DRÓT" valami egészen más. Olvasó, nézd el nekem tudatlanságomat, hogy nem vagyok képes meghatározni valami rendszertelent, valamikor a múltban, valahol egy univerzumban, és fordulj inkább a tartalom felé!
 

2000 március 9. - Weiner Sennyey Tibor

 

 

Az első "új" DRÓT ajánló:

A DRÓT email címe:

drotlap@gmail.com


KAPCSOLÓDÓK

Lehet minket szeretni, utálni, vitatkozni velünk, írni hozzánk, és olvasni minket. Egyet nem lehet: megkerülni. A DRÓT az, ami összeköt, összekapcsol. A DRÓT a szellem vezetéke. Weiner Sennyey Tibor: A szellem korrupciója helyett - az "új" DRÓT elé

Érdemes-e tovább fenntartani egy olyan irodalmi kánon-rendszert, amely többnyire nem az esztétikum, hanem a politikai hovatartozás alapján ítél értékesnek vagy kivetendőnek egy adott szerzőt? - Petneházy Gábor: Állami csecsszopók és dróton rángatott bábuk

Az Irodalmi Jelen körkérdéssel fordult a lapok szerkesztőihez L. Simon László folyóiratokat érintő kijelentései kapcsán. Egykori kollégájukat, lapunk jelenlegi főszerkesztőjét is megkérdezték, de bővebb véleménye ott soknak bizonyult. Itt olvashatjátok Weiner Sennyey Tibor különvéleményét. - Különvélemény 

  • Drót
  • Alkotó